Opći uvjeti – Rent a car

1. Uvjeti za najam
Najmoprimac prihvaća i slaže se sa sljedećim odredbama ugovora o najmu:
– da ima 21 godinu starosti te posjeduje vozačku dozvolu najmanje 2 godine* ( za veće kategorije vozila od grupe K minimalno 25 godina starosti i 5 godina vozačkog iskustva )
– da će preuzeto vozilo vratiti sa svim pripadajućim priborom i opremom u mjestu i roku utvrđenom ovim ugovorom, odnosno na zahtjev najmodavca
– da će produženje ugovorom predviđenog trajanja najma zatražiti od najmodavca 48 sati prije isteka roka najma
– da će se brinuti o tehničkoj ispravnosti vozila i obveznom periodičnom servisiranju vozila
– da će vozilo uredno održavati i čuvati pažnjom urednog domaćina
– da iznajmljeno vozilo neće i ne smije koristiti u protuzakonite svrhe (npr. u vezi krivičnih djela, carinskih i deviznih prekršaja), za obuku vozača, za prijevoz i vuču drugih vozila, prikolica, za sudjelovanje u motosportskim priredbama
– da vozilo neće iznajmiti ili posuditi trećim licima, da će vozilom upravljati sam ili lice koje on za to ovlasti i koje je u ugovoru navedeno kao drugi vozač
– da iznajmljeno vozilo neće opterećivati osobama ili predmetima preko dozvoljene maksimalne težine te da će se kretati samo po putevima I. i II. reda
– da ne smije vozilom prelaziti granice Republike Hrvatske bez dozvole najmodavca koja se posebno unosi u ugovor
– U cijenu najma uračunato je pređenih do 4.500 kilometara mjesečno, a nakon toga će se obračunati i potrebno je nadoplatiti 1,5 kunu/kilometru.
Ogriješi li se najmoprimac o bilo koju gore navedenu odredbu obvezuje se nadoknaditi najmodavcu svu i svaku štetu koja bi najmodavcu iz tog naslova nastala, a čiji će obim utvrditi najmodavac. Najmoprimac ne smije izvršiti nikakvu promjenu dijelova, sklopova ili uređaja na vozilu bez prethodne suglasnosti. Troškove goriva utrošenog tijekom najma snosi najmoprimac, odnosno količina goriva pri povratu vozila mora odgovarati razini pri izdavanju vozila. Najmoprimac se i nakon završetka najma smatra odgovornim za počinjene prometne i parking prekršaje.

2. Plaćanje
Napomena za plaćanje bankovnom doznakom – Troškove banke pošiljatelja i banke primatelja snosi najmoprimac u cijelosti.
Napomena za plaćanje karticom – Sva plaćanja izvršavaju se u kunama. Iznos za koji će biti terećena vaša kreditna kartica se dobiva kroz konverziju cijene iz eura u hrvatske kune po srednjem tečaju za devize Hrvatske Narodne Banke na dan terećenja kartice. Prilikom preuzimanja vozila valjana kreditna kartica mora biti prikazana zbog sigurnosnih svrha (VISA, MASTERCARD, AMEX ili DINERS).


3. Osiguranje
Sva vozila su osigurana protiv odgovornosti za štetu prouzročenu trećoj osobi.
Vozila su osigurana kasko policom sukladno zakonskim propisima i tarifama osiguravajućeg društva za tu poslovnu djelatnost.
Osiguranje ni u kojem slučaju ne pokriva :
– štetu na gumama, felgama i naplacima
– štetu na donjem postroju vozila, unutrašnjosti vozila,
– štetu – spaljeno kvačilo vozila
– štetu na motoru uzrokovanu nedostatkom ulja, ulijevanjem krive vrste goriva ili nemarnim korištenjem
– štetu nastalu gubitkom dokumenata ili ključeva vozila ili registarskih pločica
– štetu koju je napravio vozač pod utjecajem alkohola, droge ili sl. opojnih sredstava
– štetu koju je napravio neovlašten vozač
– štetu koja je napravljena u inozemstvu, a prelazak granice nije bio odobren od strane Najmodavatelja
– bilo koje oštećenje na vozilu koje nije prijavljeno nadležnoj policijskoj postaji / agentu najmodavca
– U slučaju bilo koje od gore navedenih štetnih događaja ( okolnosti ), najmoprimac odgovara za puni iznos štete
– Najmodavca se ne smatra odgovornim za štetu ili gubitak imovine najmoprimca u ili na iznajmljenom vozilu


4. Postupanje u slučaju nezgode
Najmoprimac se obvezuje da će u slučaju nezgode štititi interese najmodavca i njegovog osiguravajućeg zavoda time:
– da će zabilježiti imena i adrese sudionika nesreće
– da će osigurati ili ukloniti vozilo prije nego li ga napusti
– da će o šteti i ako je ona neznatna najkraćim putem obavijestiti najbližu policijsku postaju i podnijeti izvješće o nezgodi
– da će u slučaju većeg oštećenja ili ako u nezgodi ima povrijeđenih osoba kao i u svim slučajevima očigledne krivice drugih lica obvezano odmah pozvati i sačekati dolazak prometne policije da izvrše službeni uviđaj i o tome obvezno izvijestiti najbližu poslovnicu najmodavca
– da će pri povratu vozila priložiti sva policijska izvješća o nezgodi kao i rezultate alkotesta
– Propusti li najmoprimac u slučaju nezgode poduzeti navedene korake, odgovara za sve posljedice i štete koje bi najmodavcu iz tog propusta nastale


5. Promjene i otkaz rezervacije
U slučaju da najmoprimac želi promijeniti ili otkazati rezervaciju učinjenu prema njegovom zahtjevu, mora to učiniti pismeno (e-mailom ili faxom).Pod promjenom se smatra promjena imena korisnika usluga ili datuma početka i/ili završetka korištenja usluge. Prva promjena rezervacije, ukoliko je moguća bez dodatnih troškova, bit će napravljena besplatno. Za svaku sljedeću promjenu rezervacije naplatit će se troškovi promjene u iznosu od EUR 15 po promjeni.
– U slučaju da najmoprimac otkaže rezervaciju najkasnije do 48 sata prije dogovorenog vremena preuzimanja vozila, naplaćuje se 15% od ukupne cijene rezervacije.
– U slučaju da najmoprimac otkaže rezervaciju unutar 48 sata od dogovorenog vremena preuzimanja vozila,ne preuzme vozilo ili otkaže nakon dogovorenog vremena preuzimanja vozila naplaćuje se 40% od ukupne cijene rezervacije.
– Ako najmoprimac otkaže svoju rezervaciju do 14 dana prije početka usluge (u odnosu na vrijeme preuzimanja vozila), nema naknade za otkazivanje.
– U slučaju da najmoprimac otkaže rezervaciju zbog otkazanog leta, uplaćeni iznos najma vozila će biti vraćen na račun, potrebno je samo da najmoprimac na e-mail pošalje kopiju otkazanog leta od zrakoplovne tvrtke kao dokaz.

6. Napomena
Najmoprimac potvrdom rezervacije i uplatom akontacije odnosno ukupnog iznosa potvrđuje svoju suglasnost s gore navedenim uvjetima.